DCDakotaletalozavezniškihsil,OtokvBelikrajini,Metlika

DC3 Dakota letalo v Beli krajini. Spomin na pomoč zavezniških sil se nahaja na levem bregu reke Kolpe, nekaj kilometrov od mesta Metlika v smeri Podzemelj – Gradac – Črnomelj, tik ob meji s Hrvaško.

Kraj se imenuje Otok.

DC3 Dakota letalo v Beli krajini – V spomin na pomoč zavezniških sil.

Vasica Otok, ki leži v čudoviti naravi ob reki Kolpi, na prvi pogled ni nič posebnega, je pa znana po zanimivem zgodovinskem spomeniku. V lepo urejenem okolju je to mesto za spoznavanje vojaškega letala druge svetovne vojne z oznako DC3 Dakota (DC-47 Skytrain je ena od različic serije letal Douglas DC).

Specifičnost lokacije in letala je opisana v podrobnih informativnih panojih v bližini.

DC3 dakota letalo v Beli krajini stoji tukaj v spomin na partizane in zavezniške sile iz druge svetovne vojne. Leta 1944 je pomlad v vasi Otok zaznamovala ustanovitev zasilnega letališča, kjer je letalo DC3 Dakota pristalo za reševanje številnih ranjenih vojakov, pa tudi civilistov, predvsem žensk in otrok. Zavezniki so jih odpeljali v zavezniške bolnišnice v Italiji.

Poleg pomoči v obliki prevoza ranjenih vojakov in civilnega prebivalstva je bilo letalo eden ključnih načinov dostave oblačil, zdravil, orožja in streliva.

Od Otoka se lahko zapeljete nekaj kilometrov naprej in obiščete čudovit izvir reke Krupe. Žalostno zgodbo, ki jo po katastrofalnem onesnaženju počasi, a vztrajno premaguje mati naravi. Kar mi uničimo, narava rada popravi.

Ni komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja