Grad Kamen Begunje na gorenjskem

Grad Kamen so v 12. stoletju zgradili grofje Ortenburški. Nahaja se v dolini Drage, obkrožen z lepo naravo in gorami (od tu naprej nadaljujete do Roblekovega doma in Begunjščice).

Grad Kamen

Grad Kamen Begunje na gorenjskemPrva neuradna omemba utrdbe sega v leto 1145, prva uradna omemba pa v leto 1263 (castrum Lapis). Grad Kamen je v svojih začetkih predstavljal pomembno, utrjeno postojanko, zgrajeno za zaščito trgovske poti Prevala na Koroško. V imenu grofov Ortenburg so grad vodili Castellanes in Stainerji-Kamenski.

Od leta 1327 do 1343 se kot lastnik omenja tudi grof Geiselher iz Begunj. Po izumrtju družine Ortenburg je leta 1418 posestvo prešlo v lasti celjskih grofov. Janez Vajkard Valvasorj (Kronika celjskih grofov) opisuje, da je leta 1428 umrl eden zadnjih grofov Celjski, grof Herman III. Umrl je po padcu s konja.

Grad Kamen doseže svoj vrhunec v drugi polovici 15. stoletja. Leta 1459 sta ga brata Seebacher (Vofgang in Frederik) prodala Kreisu, leta 1469 pa od Kreisa prešel v roke družine Lamberger, ko ga je kupil Jurij II. plemeniti Lamberg.

Leta 1476 ga je cesar Frederik III dal plemenitemu Frederiku Jakobu iz Lambergerjev. Leta 1553 je grad Kamen dobil prenovo in družina Lamberger je za trdnjavo skrbela več kot 300 let. V drugi polovici 18. stoletja, natančneje leta 1763 (po nekaterih virih v letu 1777), ko je grad Kamen izgubil obrambno vlogo, ga je družina Lamberg končno opustila.

Grad Kamen Begunje na gorenjskemDel graščine, kot so okna, vrata itd., so uporabili za obnovo gradu Katzenstein, opeke pa so vaščani v ljudski verigi (prenos iz rok v roke) prenesli v župnijsko cerkev sv. Urh v Begunjah. Enako velja za del opreme iz zapuščene grajske kapele svetega Valentina.

Kasneje je grad Kamen prepuščen propadu, današnje ruševine pa so precej nevarne, zato je treba upoštevati navodila, ki opozarjajo na nevarnost. Delna prenova se je zgodila leta 1959, ko so bila narejena popravila v okviru monumentalnih in zaščitnih del, danes pa je varno obiskati le del te, nekoč pomembne trdnjave. V skrajnem levem delu (na sliki s streho) stoji stolp, zgrajen v 12. stoletju. V 14. stoletju so bile na spodnjem delu zgrajene tako imenovane gotske palače in so imele štiri nadstropja.

Po velikem potresu, ki se je zgodil leta 1511, so se deli utrdbe združili in takrat je dobila renesančni videz. Začetki baročne dobe so prinesli terasaste vrtove ob vznožju dvorca in zgradili so gospodarsko poslopje.

Najbolj znan v družini je bil Gašper Lambergar, ki je zaslovel po številnih zmagah v turnirskih bitkah. Približno 85 od njih islavi priljubljena pesem “Pegam in Lambergar” , ki je bila napisana v počastitev njegovih zmag.

Ni komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja