Ljubljansko barje

Iški vintgar je priljubljena izletniška točka, ki se nahaja nekaj več kot 20 kilometrov od Ljubljane proti Igu. Čudovita narava v kanjonu reke Iška ponuja neskončne možnosti za aktivnosti na prostem. Kolesarjenje, pohodništvo, plezanje, kampiranje in pikniki.

Tukaj preberite o priljubljenem vrhu v Ljubljani – Šmarna gora.

Poleti Iški vintgar vabi predvsem kot destinacija za ohladitev v hladni reki, vendar je to čudovita točka in naravni biser, ki ga je vredno obiskati celo leto. Iški vintgar je geološko izjemno zanimiv. Predstavlja naravno razmejitev Dolenjske (Spodnje Kranjske) in Notranjske (Notranja Kranjska). Kanjon je nastal z močnimi tektonskimi premiki in reka Iška v milijonih let. Slikovita lokacija, ki vam bo zagotovo ostala v spominu.

Iški vintgar, koča in reka Iška

Koča v Iškem vintgarju se nahaja na nadmorski višini 360m. Zgrajena je bila leta 1947 in je bila sprva le lesena stavba, ki je leta 1955 dobila tudi prvo zidano stavbo, današnjo gostilno. Koča v Iškem vintgarju je hkrati izhodišče za številne smeri. Od tu se lahko odpravite na 1h 30min dolg pohod proti Vrbici, 2h 30min dolg pohod proti Krvavi peči ali 4h 45min korakov v smeri proti Kureščku. Če želite doseči 1107m visok Krim, boste hodili približno 2h.

Reka Iška

Reka Iška izvira v vzhodnem delu Notranjske in se izliva v reko Ljubljanico. Dolga je nekaj več kot 30 kilometrov.

Ljubljansko barje

Iški vintgar, Ljubljansko barjeLjubljansko barje obsega kar 163 km². Močvirje ob poplavi postane največje slovensko jezero. (vir: Wikipedia) Ljubljansko barje je znano po svoji rastlinski in živalski raznolikosti, zgodovinsko pa je znano po naseljih (koliščarjih), ki segajo 6500 let v zgodovino. Ostanki dveh prazgodovinskih naselij v bližini mesta Ig, ki so jih zgradili prvi kmetje, so vpisani v Unescovo kulturno dediščino (2011).

ZANIMIVOST: Aprila 2002 so našli dvokolesnik. Arheologi ocenjujejo, da gre za artefakt star približno 5300 let, kar pomeni, da gre za najstarejše najdeno kolo na svetu. Iški vintgar in okolico je vsekakor vredno raziskati.

Ni komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja