Izvir reke Hubelj, vir pitne vode

Izvir reke Hubelj

Izvir Hublja v Ajdovščini ni zgolj atraktivna točka za prijeten obisk, je tudi vir pitne vode. Reka Hubelj je reka, ki izvira precej atraktivno. Svojo pot začne nekje iz Sturske gore, ki se dviga 681 metrov nad morjem in na plano pridrvi bodisi kot močan slap, bodisi kot blag potok iz stene. To je seveda odvisno od vremena oziroma količine padavin.

Primernega čas za obisk tega čarobnega kraja ni potrebno definirati, saj nas vabi vseh 365 dni. Pred obiskom je vseeno dobro preveriti vremenske razmere, predvsem moč vetra, saj je to kraj, kjer rada zapiha Vipavska burja.

Nekaj metrov od rečnega izvira je prikupna restavracija.

Izvir reke Hubelj je eden glavnih kraških izvirov v Vipavski dolini. Voda izvira iz skalnih lukenj na nadmorski višini približno 230 metrov (slap na sliki). Izvir reke Hubelj velja za enega najčistejših vodnih virov v Sloveniji in posledično naravni izvir s pitno vodo. Osebno mi je to mesto še bolj všeč zaradi vseh hribov v okolici; Čaven, Golaki, Sinji vrh, Otliško okno

Plavž blizu reke Hubelj

Izvir reke Hubelj - PlavžV drugi polovici 16. stoletja, natančneje od 12. novembra 1561 do začetka 1700, so v bližini izvira reke Hubelj delovale železarne. Na začetku so kovali predvsem železo, kasneje pa tudi jeklo in surovo železo, ki so ga uporabljali predvsem za livarske izdelke.

Ajdovščina ima skoraj v celoti ohranjeno rimsko obzidje s štirinajstimi stolpi. Okoli leta 270 so Rimljani začeli graditi utrjeno vojaško taborišče, ki je bilo vključeno v obrambni sistem vzhodnih meja rimskega cesarstva. Ajdovščina se je stoletja razvijala izključno znotraj nje.

V silovitem viharju leta 394 se je med rimskim cesarjem Teodozijem in upornikom poganom Eugenijem zgodil znameniti zgodovinski boj, ki je navdihnil tudi številne rimske pesnike. Za zmago Teodozija je usodno odločal veter (verjetno Burja), ki je preusmeril puščice, te pa so ubile nasprotnika. Poleti 2009 je Teodozijevo društvo iz Vrhpolja uprizorilo bitko kot del velikega rimskega spektakla v Vipavski dolini.


Ni komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja