Kriška gora, Koča na Kriški gori

Koča na Kriški gori se nahaja na zahodnem delu grebena. Leta 1950 jo je delno postavilo Planinsko društvo Križe, dokončana pa je bila leta 1953. Leta 1963 so dodali jedilnico in skupno spalnico.

Kriška gora in koča na Kriški gori

Kriška gora, Koča na Kriški gori12 let pozneje Kriška gora dobi tovorno žičnico, ki vozi iz bližnje vasi Gozd. Koča na Kriški gori je dobila več prenov. Zadnja, s katero so kočo razširili in prenovili, pa je bila leta 1981. 10 let pozneje je bila stara koča porušena in zgrajena nova, ki je bila dodatno opremljena med ’91 -’93 in nameščene so tudi sončne celice. Dodali so tudi eko stranišče itd.

Leta 2006 je bila koča priključena tudi na javno električno omrežje. Danes koča na Kriški gori ponuja veliko prostora za sedenje (80 sedežev), 20 postelj, elektriko, tovorno žičnico, v neposredni bližini pa tudi vzletišče za jadralna padalstva.

Sobe so ogrevane s pečmi, celotna koča pa ponuja veliko udobja na 1471 m nadmorske višine. Poleg ponudbe v koči, Kriška gora ponuja čudovit razgled proti vzhodu in zahodu. Če se sprehodite nekoliko dlje, se odpre tudi pogled na jug.

Če pot nadaljujete proti gori Tolsti vrh, se pogled odpre proti severu. Pogled sega daleč čez ljubljansko kotlino, globoko v Slovenijo. Na fotografijah se dobro vidi Šmarna gora in Grmado v Ljubljani, Šmarjetna gora nad Kranjem in Lubnik.

Če malce raziščete obzorje, boste videli del Posavskega gorovja, Polhograjsko hribovje in gorovje Škofja Loka.

Nad Tolsti vrhom se vidi vrh gore Storžič. Desno od Storžiča se razkrije košček smučišča Krvavec. Na drugi strani, če nadaljujete po Kriški gori proti Tolstijem vrhu, boste videli Stol (Hochstuhl) in Begunjščico, Košutno in doline.

Koča na Kriški gora je čudovita pohodniška destinacija, nezahteven pohod, ki s svojimi 1471 metri ponuja lep razgled in nepozabno doživetje.

 

Izhodiščna točka

Izhodiščne točke Čas Zahtevnost
Gozd (lažja pot) 1 h 30 min lahka označena pot
Gozd (strma pot) 1 h 30 min lahka označena pot
Tržič 2 h 15 min lahka označena pot
Golnik 2 h 30 min lahka označena pot
Gozd (Ovčja pot) 1 h 30 min lahka neoznačena steza
Križe (lažja pot) 2 h 45 min lahka označena pot
Križe (strma pot) 2 h 30 min lahka označena pot
Križe (Ovčja pot) 2 h 45 min lahka neoznačena steza
Zalog 2 h 50 min lahka označena pot

Ni komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja