Sedlo Kočna, Dom Pristava, Gore v Sloveniji

Sedlo Kočna se nahaja na nadmorski višini 1461 metrov, nad vasjo Javorniški Rovt. V vasi Javorniški Rovt je tudi umetno jezero hidroelektrarne Javorniški Rovt. Pohod na Sedlo Kočna lahko začnete pred na parkirišču doma Dom Pristava. Nekdanji Zoisov pristop, ki se nahaja na nadmorski višini 975 m.

“Sedlo” Kočna

Sedlo Kočna, Dom PristavaDom Pristava je še bolj zanimiv zaradi leta 1641 vklesanega na fasadi. Zaradi zgodovinskega pomena je stavba zaščitena kot zgodovinski spomenik. Z Doma Pristava ni opaznih razgledov, vendar je odlično izhodišče za dosego številnih okoliških vrhov (Golica 1836 m, Stol 2236m, Veliki Vrh 1944m …).

Na voljo je tudi restavracija, v kateri si lahko privoščite okusno domačo hrano. Poleg restavracije so na voljo tudi spalni prostori, ogrevani s pečmi.

Sedlo Kočna dosežete po nezahtevni pohodniški poti proti planini Golica. Stručna je majhno gorsko območje z več vrhovi, med katerimi sta Veliki vrh z nadmorsko višino 1944 m in Belška planina, imenovana tudi Svečica, z nadmorsko višino 1700 m.

Lepa in nezahtevna pot z izhodišča Dom Pristava vas vodi skozi gozd proti pobočjem, ki nas pripeljejo do roba sedla. Na vrhu se odpre lep pogled na sosednjo Avstrijo in sega vse do nizkih tur v Avstriji.

Na fotografiji v galeriji je vidno jezero Ferlacher Stausee. V daljavi vidite vrhove Hochgolling (2862m) in Zirbitzkogel (2396m). Pogled razkriva tudi Alpe Krke, ki jih od nizkih tur loči reka Mura. Alpe Krke so nižje gorsko območje, na fotografiji nekoliko v ospredju. Na fotografiji je viden tudi Celovec.

Sedlo Kočna ponuja lep pogled globoko v Avstrijo. Podoben razgled ponujata tudi gori Trupejevo poldne in Dovška baba.

Izhodiščna točka

 

Izhodiščna točka Čas Zahtevnost
Dom Pristava v Javorniškem Rovtu 1 h 50 min lahka označena pot

Ni komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja