Mali Golak - vrh

Mali Golak je najvišji vrh med Golaki in doseže nadmorsko višino 1495 metrov nadmorske višine, kar pomeni, da je 15 metrov višji kot Veliki Golak. Ime ni povezano z višino, ampak z velikostjo vrha.

Mali Golak je večji, kot Veliki Golak

Z vrha Malega Golaka je lep razgled na celotno Slovenijo. Jasno vidite Triglav in velik del Julijskih Alp. Vidni so tudi Karavanke in Kamniške Alpe, obalno območje Slovenije in deli Italije.

Mali Golak - Kam na izlet?Pohodniška pot ni zahtevna in Mali Golak je lahko dosegljiv. Če je vaše izhodišče Predmeja, boste do vrha potrebovali približno uro in pol. Pot vas bo vodila po makadamski cesti, lahko pa uporabite tudi Adria Trail, ki pelje skozi gozd, kar pohod naredi malenkost težji, a tudi nekoliko krajši. Mali Golak ponuja čudovit pogled na hrib Čaven in spodaj je lepo vidno mesto Ajdovščina in Vipavska dolina.

V bližini Ajdovščine je veliko izhodišč, ki vodijo do okoliških hribov, na primer Otliško okno in prej omenjeni Čaven. Obiščete lahko tudi izvir reke Hubelj in številne druge zanimive točke.

Vas Predmeja je nastala na robu Trnovskega gozda pred približno 400 leti. Predmeja se nahaja na nadmorski višini 896 metrov, zaradi česar je idealno izhodišče za okoliške hribe. Predmeja pa ni znana le po tem, da je odlično izhodišče za pohodništvo, ampak ima veliko temnejšo zgodbo. To je mesto množičnih grobišč, povezanih z drugo svetovno vojno. Številni grobovi vsebujejo ostanke nemških vojakov in številne neznane žrtve druge svetovne vojne.

Med vožnjo do Predmeje boste videli predore, ki vodijo skozi masivne skale. Cesta je ozka, zato morate biti previdni. Kmalu po zadnjem predoru pridete do izhodiščne točke in lahko začnete korakati po poti na Mali Golak.

V spomin na: Živko Benko * 28.11.1961 † 8.11.2019

Izhodiščna točka

Izhodiščne točke Čas Zahtevnost
Predmeja 2 h lahka označena pot
Mala Lazna 1 h 25 min lahka označena pot
Preval Strgarija 45 min lahka označena pot
Kozarnice 1 h 5 min lahka označena pot
Škrbina 2 h lahka označena pot

Ni komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja