Mestno obzidje v Piranu, Piran, Zgodovina Slovenije, stari gradovi

Mestno obzidje v Piranu je do danes ohranjeno v svoji srednjeveški obliki. V 10. stoletju je bila zgrajena utrdba nad najstarejšo četrtino Pirana, Punta, kamor so se meščani v obdobju nevarnosti umaknili.

Mestno obzidje v Piranu, PiranZaradi zazidave celotnega polotoka se je mesto Piran lahko razširilo le v smeri kopnega in je sestavljeno iz štirih mestnih delov; Miljska, Stolnica, Misana in Grad, ki so jih zidovi ščitili že zelo zgodaj.

Mestno obzidje v Piranu ni v celoti enake starosti. Najstarejši del obzidja je ob morju, medtem ko je gradnja na drugi strani stene sovpadala s širitvijo mesta. Pospešen razvoj mesta se je zgodil v 13. stoletju, ko je Piran prišel pod beneško oblast. Takrat se mestno obzidje razširi do te mere, da je zaščitilo četrto četrt Campa, ki je bilo tudi notranje pristanišče.

Vladavina Beneške republike je trajala skoraj 500 let. Najmlajši del obzidja, skupaj z obrambnimi stolpi, je na jugovzhodni strani mesta in je bil zgrajen v obdobju od 1470 do 1533. Zgrajen je bil v času, ko so mesto ogrožali turški vpadi, zato je dodaten del obzidja varoval tudi obalni del mesta, Marciano. S tem dodatkom mestnega obzidja je bilo zaprto celotno mesto.

Popolnoma ohranjen del obzidja je imel nekoč tri mestna vrata. Vrata svetega Nikolaja. Rasporška vrata in vrata Marciana. Za obzidje skrbi občina in država. Obzidje je bilo deležno več popravil. Največ v drugi polovici prejšnjega stoletja, pozneje pa večinoma med letoma 02 in 08. Z prenovo je poskrbljeno predvsem za varnost obiskovalcev.

 

Mestno obzidje v Piranu

Župnijska cerkev Sv. Jurij

Zgodovinski viri potrjujejo obstoj župnijske cerkve v 10. stoletju. Arhitekturni fragmenti izvirajo iz 10. do 12. stoletja. Leta 1344 obnovljena trinidadska gotska cerkev je nadomestila staro arhitekturo oglejskega tipa.

Današnji slog je bil dosežen po prenovi, ki je bila dolgotrajna in je potekala med letoma 1595 in 1673, s ponovno posvetitvijo 25.4.1637, kljub zgolj delni prenovi. Novi zvoniki so kopirali slog beneškega renesančnega zvonika sv. Marka.

Hrib, na katerem stoji cerkev, je utrjen z nosilnimi zidovi, ki so jih dodali v različnih obdobjih med 16. in 19. stoletjem. Stene ob morski obali so danes zelo podvržene eroziji.

Cerkev je zgrajena v obliki templja, s podrobnostmi iz rovinjskega kamna. Pročelje je zasnoval neznani mojster, izdelal pa ga je beneški kamnosek Bonfante Torre v začetku 17. stoletja. Motiv iz priročnika Cesarja Cesarijana, Bramanteovega učenca.

Poleg velikega pravokotnega portala je še eno veliko okno s trikotnim pročeljem in kovano mrežo ter ploščo s posvetitvah iz let 1344 in 1637.


Ni komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja