Nanos,Vipavskadolina,HribivSloveniji Predlogzaizlet Pogledvdolino

Nanos je 12 km dolga kraška planota z več vrhovi. Je geološko zanimiva in zelo priljubljena destinacija za pohodnike. Geološko ločuje osrednji del Slovenije od obale in predstavlja tudi izrazito podnebno točko.

Nanos – 12 km dolga kraška planota

Od Nanosa naprej govorimo o Primorski Sloveniji. Geološko je zelo zanimiv in ponuja osupljiv razgled na velik del Slovenije. V dobrih vremenskih razmerah pogled doseže Kravanke, Julijske Alpe in obalo. Najbolj znana točka je Pleša, ki jo lahko vidimo z avtoceste, a Nanos ima najvišjo točko drugje. Pleša doseže nadmorsko višino 1262 metrov, a Suhi vrh na jugovzhodnem koncu planote je tisti, ki je najvišji. Višina Nanosa je 1313 metrov. Na točki Pleša je tudi velik, jasno viden oddajnik.

Med spustom v smeri cerkve svetega Heronima se lahko povzpnemo na tretji vrh Grmada, ki se dviga 1207 nad morjem. Na tej točki je tudi vpisna knjiga in razgled je res lep.

O kamniti cerkvi svetega Heronima

Na vzhodnem pobočju Nanosa prispete do cerkve sv. Heronima. Kamnita zgradba, zgrajena v klasičnem obmorskem slogu, je vidna z velike razdalje. V povezavi s cerkvijo obstajajo različne legende. Ena od njih govori o puščavniku, ki naj bi tam živel in pomagal ljudem. Ljudje, ki jim je Heronim pomagal, so mu njegovo prijaznost povrnili s hrano.

Heronim je poskrbel tudi za okoliške vasi z ustvarjanjem kresa, ki ga je prižgal kot opozorilo, da prihaja huda nevihta. To legendo danes skoraj zagotovo lahko potrdimo, saj lahko z Nanosa resnično opazimo kakršno koli spremembo vremena, zlasti ko gre za grozeče oblake, ki prinašajo obilne padavine. V Heronovem spominu je zgrajena kamnita cerkev.

Sveta točka na Nanosu je bila prvič omenjena leta 1360, vendar zgodovinarji ne morejo z gotovostjo potrditi, da je bila cerkev zgrajena takšna, kot jo vidimo danes. Cerkev z oltarji svetega Hieronima, sv. Ane, sv. Janeza Krstnika in sv. Egidija je bila posvečena 15. septembra 1624.

Kamnita cerkev, ki jo vidimo danes, je dobila svojo podobo nekje v začetku 17. stoletja in skozi zgodovino je bila večkrat popravljena. Popravila so bila potrebna zaradi hudih vremenskih razmer, pa tudi zaradi škode, ki jo je povzročilo veliko število popotnikov, ki so kopali po cerkvi, misleč, da bodo našli zlato. Temeljita prenova cerkve je bila izvedena v letih 1988, 1989 in 1990, ko je bila ponovno posvečena (16. septembra 1990).

Zanimivo dejstvo: Nanos, pa tudi celotna Vipavska dolina, slovijo po vetru, imenovanem Burja. Znano je, da sunki včasih presegajo hitrost 100 km / h. Ravno Burja je razlog za številne deformirane krošnje dreves, kar samo potrjuje, kako močan je lahko veter na primorskem.

Izhodiščna točka

Pohodniške poti – Vir: Hribi.net

Poti Čas Zahtevnost
Razdrto – Suhi vrh (strma pot) 3 h 25 min delno zahtevna označena pot
Strane – Suhi vrh (položna pot) 2 h 30 min lahka označena pot
Strane – Suhi vrh (strma pot) 2 h 15 min lahka označena pot
Razdrto – Suhi vrh (položna pot) 4 h lahka označena pot
Furlanovo zavetišče pri Abramu – Suhi vrh (strma pot) 3 h 40 min lahka označena pot
Lovska koča Vojkovo – Suhi vrh (položna pot) 3 h 25 min lahka označena pot
Furlanovo zavetišče pri Abramu – Suhi vrh (položna pot) 3 h 55 min lahka označena pot
Lovska koča Vojkovo – Suhi vrh (strma pot) 3 h 10 min lahka označena pot
Lozice – Suhi vrh (položna pot) 4 h 25 min lahka označena pot
Lozice – Suhi vrh (strma pot) 4 h 10 min lahka označena pot

Ni komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja