Otliško okno

Otliško okno najdemo severno od Ajdovšine na Trnovski planoti, vzdolž katere je več posameznih vrhov.

  • 847 metrov visok Otliški maj
  • 961 metrov visok Kovk
  • 800 metrov visoko Otliško okno

Otliško okno je krasna naravna znamenitost

Otliško oknoNa vrhu planote je malo vasi in nekaj oddaljenih kmetij. Ena vas se imenuje Sibirska, druga pa Kitajska. Obstajata tudi vas Kurja in Cerkovna. Otliško okno je ena med mnogimi geološkimi zanimivostmi kraškega sveta in razkriva moč erozije in korozije. Če želite pogled doživeti skozi to, 10-12 metrov visoko in 6-7 metrov široko “okno”, se boste morali povzpeti na višino nekaj več kot 800 metrov. Za izhodišče pohoda je najboljši izvir reke Hubelj.

Pot vodi skozi gozd in proti vrhu postaja vse bolj razgledna. Vmes boste prispeli do točke Malo Otliško okno, ki je približno 20 metrov pod velikim otliškim oknom.

Na jugovzhodu je hrib Kovk, v ozadju pa se razkriva Nanos. V vznožju planote so dobro vidne doline Ajdovščina in Vipava, pa tudi posamezne vasi in kraji, kot so Lokavec, Dobravlje, Vrtovin, Potoče, Velika Žablja itd.

Od okna se proti zahodu vidi planota z nekaj zanimivimi pohodniškimi točkami, kot so 1185 metrov visok Čaven, 1237 visok Veliki rob in Kucelj. Vidna so tudi južna pobočja Trnovskega gozda. Razgled je pa najlepši, če se povzpnete na Otliški maj.

Otliško okno – Legenda (poenostavljeno)

Jezus in sveti Peter sta hodila po svetu. Medtem ko sta hodila po okolici, sta si v senci oddahnila. Jezus je pokazal proti Čavnu in rekel, da hrib podpirajo zlati stebri, spodaj pa je zlato jezero.

Hudič, ki jim je skrivaj sledil, je to slišal in zlate stebre želel zase. Ko je dobil priložnost, je dvignil Čaven na hrbet, a je teža hriba bila tako velika, da se je spotaknil in s takšno silo udaril v skalo, da je naredil luknjo, ki jo danes poznamo kot Otliško okno. Odtis hudičevega stopala je še vedno viden na delu hriba.

O Trnovskem gozdu

Trnovski gozd je del Dinarskega gorovja, ki se razprostira na širokem območju. Sestavljajo ga Nanos, Hrušica, Banjška planota vse do doline Trebušice. Glavna značilnost Trnovskega gozda je njegova kraška sestava, kar pomeni, da je na celotnem območju veliko brezen, hribov in jam, med katerimi je tudi 650 metrov globoka in 4 kilometre dolga Velika ledena jama.

Angelska pot ali “Tematska pot skozi Angelsko goro”

Če imate na voljo cel dan in si želite ogledati večji del planote, doživeti kraški svet in doseči številne točke, ki ponujajo čudovit razgled, potem je pohodniški izlet po poti Angelski poti idealen za vas. Pohod po tej tematski poti se lahko spremeni v celodnevno, nepozabno avanturo. Kot družina lahko načrtujete lahek, fizično nezahteven pohod.  Do vasi Otlica se lahko pripeljete z avtomobilom. Če želite nekoliko daljši pohod in nekoliko večji izziv, se povzpnite na vrh z izhodišča, omenjenega na začetku tega članka.

Otliško okno je čudovita pohodniška destinacija, s številnimi zanimivimi točkami in čudovitim razgledom.

Izhodiščna točka

Izhodiščne točke Čas Zahtevnost
Izvir Hublja 1 h 20 min lahka označena pot
Otlica 25 min lahka označena pot
Predmeja (Pot po Robu) 2 h lahka označena pot

 

Ni komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja