Planina nad Vrhniko

Planina nad Vrhniko je 733 m visok hrib, ki se nahaja v zahodnem delu Vrhnike, približno 30 km od Ljubljane. Pohod je enostaven, vrh hriba pa je dostopen tudi z avtomobilom. Planina nad Vrhniko je ena izmed številnih priljubljenih pohodniških destinacij, ki privabijo veliko obiskovalcev.

Leta 2008 je bila na vrhu postavljen lesen razgledni stolp, ki omogoča prelep 360 ° pogled na območje, okoliške hribe, doline in gore v daljavi. Stolp je v času svoje gradnje tudi najvišja lesena konstrukcija v Sloveniji.

Na vrhu stolpa je info tabla, ki obiskovalcem pomaga vedeti kaj vidijo na horizontu. Pogled se razprostira na ljubljansko Barje, Vrhniko, Nanos, Tošč, Blegoš, Lubnik vse do Karavank.

Planina nad Vrhniko, poti in Rupnikova linija

Rupnikova linija, Planina nad VrhnikoRupnikova linija na Zaplani

Če pohod v smeri Planine nad Vrhniko začnete v Zaplani sledite tako imenovani Rupnikovi liniji. Ob poti boste našli številne utrdbe Rupnikove linije, ki datirajo v obdobje med prvo in drugo svetovno vojno. Gre za sistem utrdb, ki jih je Kraljevina Jugoslavija začela graditi kot pripravo na obrambo pred italijanskim napadom.

Naziv Rupnikova linija je po generalu slovenskega porekla Leonu Rupniku. Zanimivo je, da italijanska vojska bunkerjev ni porušila niti potem, ko so območje v drugi svetovni vojni zasedli in ciljno uničevali.

Pohodniške poti

Planina nad Vrhniko je dostopna preko več pohodniških poti; dostop do vrha je mogoč tudi z avtomobilom, kar sicer meni ni všečna ideja. Bolj kot vožnja do vrha je vabljiva pohodniška pot. Lahko parkirate vsaj kilometer ali dva prej in s tem naredite veliko dobrega zase in za naravo.

Izhodiščna točka

Izhodiščne točke Čas Zahtevnost
Star maln 1 h lahka označena pot
Vrhnika (čez Špico) 1 h lahka označena pot
Kuren 45 min lahka označena pot
Vrhnika (mimo bukve) 1 h 5 min lahka označena pot
Zaplana (sv. Urh in sv. Martin) 45 min lahka označena pot
Stara Vrhnika (mimo Kurna) 1 h 15 min lahka označena pot
Stara Vrhnika (čez Špico) 1 h 15 min lahka označena pot
Blatni dol 1 h 10 min lahka označena pot
Zaplana (Prezid) 1 h 40 min lahka označena pot

Ni komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja