Altemaver Ratitovec Slovenija

Ratitovec je dolg, s travo poraščen greben. Najvišja točka je Altemaver, ki doseže nadmorsko višino 1672 metrov. Gladki vrh je 6 metrov nižji in doseže nadmorsko višino 1666 metrov. Izhodišče te pohodniške avanture je vasica Prtovč (GPS), ki leži na nadmorski višini 1010 metrov. Zaradi svoje lege Ratitovec ponuja enega najlepših razgledov v slovenskih gorah.

Po definiciji Združenih narodov je gora vzpetina, ki izpolnjuje enega izmed naslednjih kriterijev:

  • višina več kot 2500 m nad vznožjem
  • višina med 1500 in 2500 m nad vznožjem, s pobočjem strmejšim od 2 º
  • višina med 1000 in 1500 m nad vznožjem, s pobočjem strmejšim od 5 º ali lokalno (v premeru 7 km) višinsko razliko več kot 300 m
  • višina med 300 in 1000 m nad vznožjem in lokalno višinsko razliko več kot 300 m
    Po tej definiciji je 24 % Zemljinega površja goratega. Gore pokrivajo 33 % Evrazije, 19 % Južne Amerike, 24 % Severne Amerike in 14 % Afrike.

Več gora sestavlja gorovje. Več gorovij sestavlja gorstvo.

Vir: Wikipedia – Gora

Pogled seže 360 °, pohodnik pa z vrha lahko občuduje Julijske Alpe, Kamniško-Savinjske Alpe in Karavanke. Kot že omenjeno, Altemaver je najvišji vrh, Gladki vrh pa po višini drugi. Z nadmorsko višino 1658 m sledi Kremant, četrto mesto pa zaseda Kosmati vrh z nadmorsko višino 1644 metrov. Slednji je naziv prejel zaradi gostega gozda na vrhu.

Ali je Ratitovec gora?
S 1666 metri nadmorske višine Ratitovec komaj preide drevesno linijo, a si zasluži naziv gora. Vrh je resnično lep. Krasna gorska planota, kjer se pasejo kravice in čudovit razgled rakriva brezmejno lepoto Slovenije.

Na planoti stoji planinski dom Krekova koča v katerem si lahko privoščite okusno domačo hrano in osvežilno, zdravo kislo mleko.

Krekova koča, Ratitovec in Altemaver

Krekova koča, RatitovecKoča se nahaja tik pod Gladkim vrhom (1667 m) na grebenu Ratitovca. Prva je bila zgrajena leta 1925 in se je imenovala Krekova koča po dr. Janez Krek, ki je živel med letoma 1865-1917. Med drugo svetovno vojno, 1. maja 1943, je bila požgana, vendar 11 let pozneje vnovično zgrajena na temeljih stare Krekove koče. Za pohodnike so jo odprli 18. julija 1954.

V zadnjih letih so Krekovo kočo temeljito prenovili. Danes ima elektriko, je stalno odprta od prvega vikenda v juniju do zadnjega vikenda v septembru. Izven sezone obratuje ob sobotah, nedeljah in praznikih. Na voljo je tudi 12 ležišč v treh sobah in še 12 dodatnih. Restavracijo ogreva kmečka peč, ki ustvarja prijetno vzdušje in vas dobro ogreje, medtem ko uživate ob uživate ob okusni hrani.

Prtovč

Izhodišče tega čudovitega pohodniškega izleta je cerkev pomagajoče Marije, ki se nahaja na samem začetku vasi Prtovč. Že od cerkvice lahko uživate v pogledu na Kamniško Savinjske Alpe.

Cerkev je bila zgrajena leta 1870 kot nadgradnja kapelice. V notranjosti je velik oltar, ki je delo Marka Peternelja. Cerkev je tudi pomemben del slovenske kulturne dediščine.

Ratitiovec – Altemaver je zagotovo vnovičnega oz. večkratnega obiska vredna pohodniška destinacija. Ne preveč zahtevna, a v zimskem času le imejte dereze in cepin. Varnost je na prvem mestu, kajne?

Izhodiščna točka

Izhodiščne točke Čas Zahtevnost
Prtovč (čez Povden) 1 h 50 min lahka označena pot
Prtovč – (čez Razor) 1 h 50 min lahka označena pot
Torka 1 h 35 min lahka označena pot
Pečana 55 min lahka označena pot
Zgornje Danje 1 h 45 min lahka označena pot
Bohinjsko sedlo 3 h 15 min lahka označena pot
Bitenjska planina 2 h 30 min lahka označena pot
Gozdarska koča Rovtarica 3 h 40 min lahka označena pot
Razglednik 3 h 10 min lahka označena pot
Podkorita 3 h 40 min lahka neoznačena steza, lahka označena pot
Rotek 2 h 30 min lahka označena pot
Spodnje Danje 2 h 30 min lahka neoznačena steza
Podrošt 3 h 20 min lahka označena pot
Soriška peč 3 h lahka označena pot

Ni komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja