Roblekov dom, BegunjščicaRoblekov dom, Begunjščica, Gore v Sloveniji

Roblekov dom je ime dobil po Hugu Robleku, ki se je rodil leta 1871 in umrl leta 1920, ko je bil požgan Narodni dom v Trstu. Leta 1943 Roblekov dom požgali partizani.

BegunjščicaTri leta pozneje je bil zgrajen nov kompleks, katerega odprtje je bilo 15. septembra 1946. Nova koča je bila delo plezalnega združenja Radovljica. Roblekov dom se nahaja na 1657 metrih nadmorske višine. Prijeten ambient v objemu gorskega sveta je obogaten s kulinarično ponudbo in gostoljubnostjo hišnih oskrbnikov.

Roblekov dom je na 1657 m. n. v.

 

Pred Roblekovim domom je terasa s čudovitim razgledom. V daljavi sije Blejsko jezero. Če nadaljujete pohod, dosežete vrh 2060 metrov visoke gore Begunjščica. V galeriji na fotografiji s smerokazom lahko vidite goro Stol (Hochstuhl) in Vrtačo (Wertatscha). Stol (Hochstuhl) doseže 2236 metrov nadmorske višine in je najvišja gora v Karavankah, Vrtača (Wertatscha) pa 2181 m nadmorske višine.

Z Begunjščice se v dolino Drage izliva potok. Gori Stol (Hochstuhl) in Vrtača (Wertatscha) sta naravni meji med Slovenijo in Avstrijo.

Begunjščica je grebenska gora, ki se razteza od Smokuše na zahodu do Svete Ane (Ljubelj) na vzhodu. Celotno gorsko območje se imenuje Karavanke. Begunjščica se vzpenja nad dolino Draga, ki je pogosto izhodišče pohodnikov, ki korakajo na Roblekov dom in naprej. Čudovita atrakcija, ki kaže, da je to regija z bogato dediščino, je tudi grad Grad Kamen.

Razvaline gradu se nahajajo ob cesti, ki vodi do izhodišča pohodnikov. Avto lahko parkirate pred vhodom v ruševine gradu Kamen, katerega začetki segajo v 12. stoletje.

Planina Planinca in Polška planina

Zadnji dve fotografiji sta razgled od Planine Planinca do hriba Dobrče in mini kozolca – Polška Planina. Roblekov dom je bil tudi navdih za pesem Na Roblek, ki jo je izvajal (Ansambel bratov Avsenik).

Izhodiščna točka

 

Izhodiščne točke Čas Zahtevnost
Tomčeva koča na Poljški planini 1 h 20 min lahka označena pot
Dom v Dragi 2 h 50 min lahka označena pot
Ljubelj (čez Zelenico) 3 h 20 min delno zahtevna označena pot
Ljubelj (čez Preval-o) 3 h delno zahtevna neoznačena pot
Dom v Dragi (čez Preval-o) 3 h delno zahtevna označena pot
Tinčkova koča 1 h 45 min delno zahtevna označena pot
Podljubelj (Lajb) 3 h lahka označena pot
Tinčkova koča (čez Poljško planino) 2 h 20 min delno zahtevna označena pot
Na jezercih 2 h 30 min lahka neoznačena steza, lahka označena pot

Ni komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja