Šmarjetna gora iz zraka Kranj

Šmarjetna gora je 646 metrov visok hrib nad Kranjem, ki kljub razmeroma nizki nadmorski višini ponuja čudovit 360 ° pogled. Za izhodišče obzorja smo postavili glavno mesto Slovenije (Ljubljano) in s pogledom se pomikamo proti desni.

Šmarjetna gora

Med potjo po obzorju se razkrije čudovita paleta slovenskih hribov in gora. Ljubljana s svojo Šmarno goro in Grmado, mimo vrhov Polhograjskega gorovja, z najvišjim vrhom Tošč (1021 metrov nadmorske višine). Pogled se nadaljuje na 1025 m visok Lubnik v Škofjeloškem hribovju, mimo Mladega vrha (1374 m) proti 1562 m visokemu Blegošu.

V daljavi vidimo Julijske Alpe in obzorje nas vodi do Karavank, z lepo vidno goro Stol. Naprej se razkrije 2060 metrov visoka Begunjščica in nekaj manj kot 400m nižji Roblekov dom. Pogled se nadaljuje proti 1968 metrov visoki Košutnici, znani tudi kot Ljubeljska baba, ki nas vodi v Kamniško-Savinjske alpe. Tam boste med številnimi drugimi videli Kriško goro (1460 metrov), Tolsti vrh (1715 metrov) itd. Pogled vodi mimo 1769 metrov visoke gore Psica proti 2132 metrov visokemu Storžiču.

To obzorje se nadaljuje na drugo najvišjo goro Kamniško-Savinjskih alp, 2540 metrov visoko in precej zahtevno Jezersko Kočno. Zaradi svoje lege se zdi višja, vendar je 18 metrov nižja od 2558 metrov visokega Grintovca.

Grintovec je najvišji vrh Kamniško-Savinjskih Alp. Nato boste zagledali 2224 m visok kalški greben. S tem se počasi spuščamo po tem čudovitem »razglednem« potopisu, polnem čudovitih vrhov. Preden se vrnemo v dolino glavnega mesta Slovenije, nas pozdravi 1853 metrov visok Krvavec.

Šmarjetna gora je nezahteven pohod, ki poleg toplega čaja, kave ali kakšne prigrizke v hotelu Bellevue ponuja obzorje, polno čudovitih slovenskih hribov in gora.

Zanimivost

Šmarjetna gora KranjŠmarjetna gora je znana tudi po cerkvi svete Marjete. Na žalost ni natančnih informacij o gradnji cerkve. Zgodovinarji verjamejo, da je bila zgrajena nekje v 9. stoletju. Dolgo časa je bila prepuščena propadu. Popolnoma zapuščena je bil leta 1785 in stoletja osamljenosti so pripeljala do razvalin.

Končno je propad leta 1989 ustavil župnik Ciril Brglez, ko je cerkev svete Marjete doživela več stoletij zapoznelo obnovo. Cerkev je znana tudi po gotskem kipu sedeče Marije, ki izvira iz 16. stoletja. Za romarje je izjemnega pomena kamen pred cerkvijo, ki naj bi imel zdravilno moč, zato je Šmarjetna Gora toliko bolj posebna.

Izhodiščna točka

Izhodiščne točke Čas Zahtevnost
Kranj (Kalvarija) (po cesti) 40 min lahka označena pot
Kranj-Stražišče (Šrotenturn) (vzhodna pot) 45 min lahka neoznačena steza
Kranj-Stražišče (Šrotenturn) (zahodna pot) 40 min lahka neoznačena steza
Kranj (Kalvarija) (delno po pešpoti) 40 min lahka neoznačena steza
Tičnica 50 min lahka neoznačena steza
Kranj-Stražišče (Šrotenturn) (po kolovozu) 45 min lahka neoznačena steza

Ni komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja