Planinski dom na Snežniku

Snežnik je zaradi svoje lege opazen iz mnogih delov Slovenije in tujine. Dva istoimenska vrhova se razlikujeta zgolj po dodatnem delu imena, in sicer, “mali” in “veliki”, oba vrha sta pa priljubljena pohodniška destinacija za pohodnike iz Slovenije, Italije in Hrvaške. Ponaša se tudi s titulo najvišjega vrha v okolici, saj daleč okoli ni “konice”, ki bi ga po višini prekašala, zato je razgled z vrha resnično osupljiv. Ob lepem vremenu vidimo najvišje vrhove Gorskega Kotarja in Istre, kjer izstopajo Risnjak, Snježnik in Učka. Na slovensko stran pa prek prostranih gozdov Notranjske vidimo tudi najvišje vrhove Julijskih Alp, Kamniško Savinjskih Alp in Karavank. Le nekaj metrov pod vrhom pa se nahaja tudi zavetišče Draga Karolina na Velikem Snežniku.

1796 metrov visoka planota in dva vrhova;

  • “Mali”, ki doseže nadmorsko višino 1688 metrov
  • “Veliki”, ki doseže nadmorsko višino 1796 metrov.

Krasen pohod in prljubljena pohodniška destinacija. Gre za ne-alpski vrh v Sloveniji, ki ponuja neverjeten pogled daleč, res daleč okrog.

V odličnih vremenskih razmerah pogled seže do Apeninskih alp in Dolomitov v Italiji, viden je tudi precejšnji del Hrvaške. Pogled seže na Julijske Alpe, Stol oz. Karavankevse, pa vse tja do Avstrije. Videti je seveda Kamniško-Savinjske Alpe in globoko proti jugovzhodu Slovenije.

Izhodiščna točka Sviščaki in pohod na Snežnik

Ta pohodniška avantura se začne v vasi Sviščaki in traja približno 1 uro in 30 minut. Vse je pa odvisno od vaše hitrosti in koliko časa boste posvetili “foto-sejam”, saj je okolica izjemna in vedno znova se pojavi priložnost za foto-utrinek. Narava je prelepa in druga polovica pohodniške poti začne ponujati krasne motive za neskončne fotografije in posnetke. Sviščaki so naselje, ki se nahaja v vznožju hriba. Če želite doseči to točko, se boste morali peljati po makadamski poti, ki je dolga približno 13,5km, zato ne skrbite, ko se vožnja nekoliko “zavleče”, niste zašli.

Če pridete z avtomobilom, boste parkirali pred veliko zgradbo. Gre za sodoben planinski dom.

Rimljani so Snežnik, katerega del je razglašen tudi za botanični rezervat, imenovali “Mons Albius” oz. Bela gora, saj se sneg na vrhu pogosto zadržuje do meseca maja.

Za vse tiste, ki se nimate namena odpraviti na 1796 metrov visok vrh, vam bo pohod po približno 4km gozdni poti Sviščaki ponudil tudi oblico narave in svežega zraka. Vsekakor pa planinski dom tudi v tem primeru predstavlja glavno izhodiščno točko.

Planinski dom je gostom na voljo 6 dni v tednu, saj je ob torkih zaprt, in je pod okriljem Alpskega kluba Snežnik Ilirska Bistrica.

Izhodiščna točka


Izhodiščne točke Čas Zahtevnost
Sviščaki (peš pot) 2 h lahka označena pot
Kapetanova bajta 55 min lahka označena pot
Leskova dolina 3 h 15 min lahka označena pot
Snežniška Grda jama (čez Mali Snež.) 1 h 25 min lahka označena pot
Gašperjev hrib 1 h 30 min lahka označena pot
Sežanje 1 h 40 min lahka označena pot
Sviščaki (čez Mali Snež.) 2 h 15 min lahka označena pot
Grda draga (čez Mali Snež.) 1 h 55 min lahka označena pot
Sviščaki (po cesti) 1 h 55 min lahka označena pot
Mašun 4 h lahka označena pot

Ni komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja