Cerkev Sv. Jedrta, Tošč, Hribi v Sloveniji

Tošč  je hrib v Sloveniji, del tako imenovanega Polhograjskega gorovja. Z nadmorsko višino 1021 m gre za najvišji vrh omenjene regije, vendar to ni bilo vedno tako. Tošč je pred desetletji postal najvišji vrh tega, malo manj “gorskega” in bolj “hribovskega” območja.

Nekoč je čast najvišjega vrha pripadla hribu Pasja ravan, z nadmorsko višino cca. 1030 m. Z vrha, na katerem klop in škatla z žigom, se odpre pogled proti zahodu. Zaradi gozda pogled ni tako spektakularen, a vseeno je Tošč lepa pohodniška destinacija.

Zanimivost: pred desetletji je JNA oz. JLA spustila hrib “Pasja Raven” za 9 ali 10 metrov, s čimer je Tošč  postal višji za meter ali več. Tako je tudi postal najvišji vrh v Polhograjskem gorovju.

Cerkev sv. Jedrta pod Toščem

Cerkev Sv. Jedrta, ToščTa idilična cerkvica je na pol poti proti hribu Tošč. Če želite na vrh hriba, zavijte levo za cerkvijo in seveda navkreber. Prva omemba te cerkve sega v leto 1526. Pred leti je bil ob obnovi znotraj cerkvenega jedra odkrit romanski del, zato se zgodovinarji strinjajo, da bi tej stari sakralni zgradbi lahko dodali vsaj še nekaj sto let.

Tu je potekala pomembna tovorna pot, zato se ocenjuje, da so prvi prebivalci prišli že zdavnaj. Čeprav je bila cerkev obnovljena sredi 18. stoletja, je ohranila nekaj elementov starejših obdobij.

Ta dejstva razkrivajo letnici 1756 in 1778 na delu stopnic. Na stenah so ostanki fresk, ki segajo v sredino 16. stoletja. V preteklosti je imela cerkev tri oltarje, danes pa ostaja le še eden, ki sega približno v leto 1800.

Izhodiščna točka

 

Izhodiščne točke Čas Zahtevnost
Selo 1 h lahka označena pot
Topol (čez Grmado) 2 h 15 min lahka označena pot
Polhov Gradec (čez Grmado) 2 h 30 min lahka označena pot
Turistična kmetije Gonte 45 min lahka označena pot
Topol (direktna pot) 2 h lahka označena pot
Polhov Gradec (skozi Mačkov graben) 1 h 50 min lahka označena pot
Kmetija Rovtar (Via Dida) 1 h 15 min delno zahtevna neoznačena pot, lahka označena pot
Dom na Govejku 1 h 45 min lahka označena pot
Trnovec 1 h 35 min lahka označena pot
Gabrje 3 h 5 min lahka označena pot
Petačev graben (mimo sv. Jedert) 1 h 50 min lahka označena pot
Sveta Barbara (Logar) (skozi Kozjekov graben) 1 h 50 min lahka neoznačena steza, lahka označena pot
Sveta Barbara (Logar) (mimo kmetije Vodnik) 1 h 40 min lahka neoznačena steza, lahka označena pot

Ni komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja