Zelenci Kranjska Gora

Zelenci, čudovit naravni rezervat na severozahodu Slovenije v bližini Kranjske Gore. Naziv izhaja iz barve vode.

Zelenci Kranjska GoraKranjska Gora je znana po številnih smučiščih, pohodniških in kolesarskih stezah, plezanju, sankanju, teku na smučeh, adrenalinskih parkih in ferratah (Mojstrana, Hvadnik, Jermn …). Pod čudovitimi alpami lahko igrate golf, tenis in še veliko več. Okolica ponuja rekreacijske in poklicne možnosti, zaradi česar je idealen kraj za družinske počitnice in življenje.

Jezerski sedimenti dokazujejo, da so Zelenci zadnji preostali del nekoč velikega jezera in so pravzaprav del potoka Nadiža, katerega izvir je blizu planinskega doma Tamar.

Porozno kredno dno Zelencev nenehno sprošča vodo v obliki majhnih curkov, kar je edinstven primer v Sloveniji. Temperatura jezerske vode se spreminja le stopinjo ali dve in je nekje med 5 ° C in 6 ° C. Zaradi tega pojava jezero nikoli ne zmrzne.

Pred mostom, ki ga boste na poti do Zelencev prečkali, boste videli nekaj informativnih plošč. Na tem čudovitem območju je veliko živalskih in rastlinskih vrst, med katerimi so tudi ogrožene.

Status naravnega rezervata so Zelenci dobili leta 1992.

Če nameravate obiskati Zelence, se lahko sprehodite iz Kranjske Gore ali z avtomobilom parkirate v neposredni bližini izvira. Na voljo so tudi urejene kolesarske poti.

Izhodiščna točka

Ni komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja